Лідери року - як дзеркало часу, або Рік дипломатії, гастрономії та серця

Щорічно апофеозом рейтингу стає урочиста церемонія нагородження володарів престижного титулу «Лідер року», яка незмінно відбувається у лютому, перетворюючи його на декілька годин в епіцентр політичного, культурного та інтелектуального життя. Рейтингом захоплюються, про його лауреатів сперечаються, але вручення нагород нікого, незалежно від оцінок, не залишає байдужим. І це - найголовніше. У минулу п’ятницю в Ужгороді пройшла уже IX церемонія. Всі без винятку переможці щорічного рейтингу зібралися на офіційне вручення нагород
Олександр КОРОБКО


  Якщо трьома словами, то саме так журналісти охарактеризувати 2010 рік, визначивши переможців щорічного рейтингу «Лідер року», ініційованого газетою «НЕДІЛЯ». Як завжди, рейтинг не оминули увагою «доброзичливі» коментатори, які закидають необ’єктивність членам Експертної Ради, до якої входять журналісти друкованих та електронних ЗМІ, як обласних, так і всеукраїнських.   Дарма, що серед них лише люди, за плечима яких багаторічний досвід, практика спілкування з авторитетними людьми і в окремих з них - навіть звання «Заслуженого журналіста». Втім, це не завадило заслужити Експертній Раді чергових звинувачень у тому, що подібні проекти без особливих інтересів не робляться.


  Зробивши висновки за дев’ять років, Рада вирішила зробити проект ще більш відкритим. Нагадаємо, раніше на думку журналістів впливали анкетування та опитування. Тепер до них додалося і інтернет-голосування на порталі zakarpatpost.net.

    Прагнучи зробити правильний вибір, експерти продовжили традицію запрошення на засідання Ради авторитетних спеціалістів у існуючих номінаціях, які надали вичерпні консультації, на що варто звернути увагу при визначенні лідера.

    Отже, про переможців. Гастрономія стала лідером одразу у багатьох номінаціях. Такої кількості різного роду смачних номінантів ще не було в практиці рейтингу. На цьому навіть наголошували окремі з членів Ради, мовляв, чи справді у нас все так солодко. Одначе голосування визначило саме так, що в одній з найпрестижніших номінацій «Виробник краю» переконливу перемогу здобув «Ужгородський коньячний завод». Хоча за це звання з ним змагалися такі негастрономічні підприємства, як «Ужгородська швейна фабрика», Іршавський абразивний завод та Берегівський радіозавод.

  Дехто відзначив, що до коньяку чудово смакує цукерка. Наче іронічно, але одну зі спеціальних премій отримала приватний підприємець Людмила Галамбіца із селища Буштино Тячівського району - «За якісне виробництво цукерок та успішне просування своєї продукції по Україні і за кордоном». У подібній гастрономічній парі опинилися і номінації «Готельний сервіс та туристичні послуги» та «Громадське харчування та торгівля».  

    Обличчям туристичного Закарпаття став фестиваль «Червене вино», організований міською радою та головою міста Мукачева Золтаном Ленд’єлом. Варто відзначити, що фестивалі цього року дійсно формували туристичний імідж краю. На цьому наголосили і консультанти в туристичній сфері. До п’ятірки ввійшли також фестиваль «Закарпатське божоле», комплекс «Карпатський мисливець», сільська рада села Геча Берегівського району за популяризацію фестивалів та готель «Ужгород».

  У номінації ж «Громадське харчування та торгівля» перемогло товариство «Барком», більш відоме закарпатцям як мережа магазинів «Родинна ковбаска». За нагородою їхали аж зі Львова. А конкуренцію львів’янам складали ТРК «Дастор», піцерія «Цезар» в Ужгороді, ресторани «Ужгородський Замок», «Ренесанс» у місті Хусті та «Олд Континент».

    Солодкою стала і номінація «Приватний підприємець, підприємство». Із багатьох підприємств та підприємців журналісти визначили наступних претендентів на нагороду: ТОВ «Шаян», ТОВ «Еліт Вуд», ТМ Штефаньо В., ТОВ «Проектно-будівельний комплекс», ТОВ «Нобілекс», ТОВ «Інтерфіл». Перемогли знані в Україні та за кордоном талановиті кондитери Валентин та Валентина Штефаньо. Їх продукцію дехто називає солодкими шедеврами, якими вони щоразу дивують.

    Експертній Раді було надзвичайно складно визначитися з лідером в номінації «Навчальний заклад, викладач», де претендентів на нагороду як серед навчальних закладів, так і викладачів, було більш ніж двадцять. Та все ж, у п’ятірку лідерів увійшли: Мукачівський державний університет, Іршавська гімназія, Ужгородський коледж мистецтв ім. Ерделі, Ужгородська греко-католицька академія ім. Т. Ромжі, Ужгородське державне музичне училище ім. Задора. Переможцем було визнано Іршавську гімназію, яку очолює Олеся Гелетей. Іршавська гімназія вже не перший рік потрапляє у список номінантів, але стати «Лідером» зуміла лише цього року.

    Ще одну спеціальну премію отримав також освітянин, хоч вже й більше відомий як дипломат Ален Панов. Його активна громадянська позиція і всебічна допомога українцям за кордоном визначила те, що Експертна Рада нагородила пана Алена дипломом «Лідер року».

    Переможець у номінації «Громадський діяч» теж має безпосереднє відношення до дипломатії -Світлана Мітряєва, директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у місті Ужгород. У 2010 році за звання громадського діяча краю з нею боролися Станіслав Аржевітін, владика Феодор, владика Мілан Шашік, Еміл Сокач та Золтан Ленд’єл.

    Серед усіх талановитих людей і мистецьких проектів у п’ятірку кращих в номінації «Культурно-просвітницька діяльність» потрапили: Сергій Федака – за книгу «Ужгород крізь віки», музей «Старе село» (Колочава, Міжгірський район), фестиваль «Берег-фест» (м. Берегово), Тарас Ловска - ректор Ужгородської греко-католицької академії. У цій номінації перемогу отримав Сергій Федака за книгу «Ужгород крізь віки».

    У номінації «Фінансова установа та організація» Експертна Рада вирішила не визначати переможця. Напевно, економічна криза та недостатня фінансова діяльність були цьому причиною. Проте про бюджет і кошти згадав народний депутат України Станіслав Аржевітін. Щоправда, про власні. Як він пожартував на церемонії: «Поки в сімейному бюджеті будуть гроші - доти фінансуватиму музейну справу». Власне, за громадську позицію та вагомий внесок у розвиток музейної справи на Закарпатті він і отримав третю спеціальну премію рейтингу «Лідер року». В музей «Старе село» у рідній Колочаві він вклав, як кажуть, душу і серце.
Серце стало визначальним у виборі найкращого «Медичного та оздоровчого закладу». Впровадження нових технологій при операціях та лікуванні серця визначили, що таким став Закарпатський обласний кардіодиспансер. Нагороду отримав головний лікар кардіоцентру Роман Соскида. Серед претендентів на нагороду у цій номінації були лікар Федір Чекар та лікувально-оздоровчий комплекс «Термал Стар».

    Пам’ятний знак та диплом «Засіб масової інформації, журналіст» на дев’ятій церемонії вручення нагород отримала ведуча програми «Зона особливої уваги» телерадіокомпанії «Тиса-1» Ганна Валюк. Експертній Раді довелося обирати кращого з 45 журналістів області. Але за результатами голосування пані Ганна здобула впевнену перемогу.

    Без перебільшення, громадськість краю найбільше очікує, кого журналісти визнають «Політичним діячем року». Саме ця номінація завжди викликає найбільше суперечок і обговорень. Не завжди приємних. Однак таких не оминути. У фіналі серед кращих політиків 2010 року були представлені: Віктор Балога, Віктор Погорєлов, Олександр Ледида, Володимир Приходько, Олександр Солонтай, Олег Адамчук. Кращим визнали - голову Закарпатської обласної державної адміністрації Олександра Ледиду.

Таким був рік 2010: смачним, дипломатичним та сердечним. Що побачать журналісти в році 2011, дізнаємося на наступній, ювілейній десятій церемонії рейтингу «Лідер року». Ювілейна урочиста церемонія буде особливою. Це буде грандіозний форум переможців і лауреатів всіх 10 років існування рейтингу, шляхетне зібрання людей, які чимало зробили корисного для області, справжніх патріотів і сподвижників Закарпаття.