В Ужгороді відбулася підсумкова прес-конференція Консула України в Угорщині (Ніредьгаза)

31 серпня в Ужгороді відбулася підсумкова прес-конференція Консула України в Угорській Республіці (м. Ніредьгаза) Алена Панова з нагоди завершення дипломатичної місії, яка тривала 4 роки.


Ален Панов, юрист, кандидат історичних наук, доктор філософії озвучив журналістам основну місію консульства, яку сформулював та здійснював під час своєї роботи – громадяни України повинні відчувати турботу і захищеність з боку своєї держави, перебуваючи за кордоном."Жоден українець в Угорщині не повинен почувати себе другосортним і покинутим напризволяще, ми робили усе для того, щоб люди отримували фахову допомогу у разі потреби та мали можливість у будь-який час звернутися до представництва своєї держави", -- наголосив Ален Панов.
 
Консул прозвітував про досягнуті результати при виконанні консульських функцій. По-перше, створено систему оперативного інформування Консульства угорськими органами влади про всі події, що трапляються з громадянами України. Правоохоронні органи Угорщини завдяки відповідним домовленостями надавали у Консульство інформацію про усі проблеми, що виникали в українців – від затримання через підозру у скоєнні злочину до, наприклад, непередбачуваних пологів чи ДТП. Запроваджено і проект "Дзвінок консулу", завдяки якому кожен українець у всіх пунктах пропуску отримав право подзвонити з телефону прикордонної служби до українського консульства та отримати необхідну консультацію. Це не лише давало змогу повідомити про проблему, дізнатися про свої права від співвітчизника, але й створювало надійний механізм захисту, відчуття турботи держави про свого громадянина.

Консульство України в Ніредьгазі запровадило систему надання допомоги для повернення додому. Так, створено спеціальний алгоритм дій – як допомогти громадянину, який потрапив у скрутну ситуацію. Зокрема, від втрати чи викрадення документів до випадків, коли паспорти вилучають компетентні органи і людина не може дістатися додому. Досягнуто домовленість з угорською стороною про те, що людей безкоштовно підвозять до Консульства у Ніредьгазу, очікують тут під час виготовлення тимчасових документів та відвозять до пункту пропуску на кордоні. У випадку необхідності транспорт надає і Консульство.

Завдяки роботі Консульства вдалося ввести практику застосування мінімальної межі покарання щодо громадян, які вчинили певні види злочини. "Наприклад, у разі порушення міграційного законодавства (простроченні терміну візи тощо) до людини може бути застосовано штраф у еквіваленті від 25 до кількох сотень доларів США, аж до депортації. Натомість, у нашому випадку, правоохоронці щодо українців обмежуються застосуванням мінімального штрафу", -- пояснив Ален Панов.

Дипломат також нагадав про найбільш резонансні справи за останні роки. Серед них – безпрецедентне рішення угорського суду у справі про малий прикордонний рух. Ще одна резонансна справа -- скасування жорстких санкцій до автомобільних перевізників. Раніше за порушення деяких правил перевезень (наприклад, недотримання часу роботи і відпочинку водіїв, графіку руху) митницею застосовувались штрафи від 2,5 тисячі доларів США. Фахівці Консульства у співпраці з Мінтрансом України і митними органами Угорщини через угорський уряд домоглися зменшення розмірів штрафів у 10 разів (до 250 доларів) та скасування існуючого плану наповнення бюджету за рахунок таких штрафів.
 
Здійснювався постійний моніторинг за ритмічною роботою кордону. 2-3 рази в тиждень, а, за потреби, й частіше один з пунктів пропуску відвідував працівник консульства. Це давало змогу особисто контролювати ситуацію та дисциплінувало роботу прикордонних служб. За словами Консула, така практика стала системою, а не поодинокими спонтанними заходами, тому сприяла дисципліні у роботі всього персоналу.

Серед результатів роботи -- і розблокування кордону та попередження масових безладів. При виникненні надзвичайних ситуацій фахівці консульства оперативно вирішували проблему і досягали порозуміння із людьми, готовими у окремих випадках перекрити дорогу чи прорватися через кордон штурмом.
 
Важливими завданнями Консул визначив також сприяння у налагодженні зв'язків між регіонами двох держав та пропагування і представництво нашої держави.
Протягом останніх років Консульство працювало над популяризацією України та здійснювало двосторонні проекти. Так, щороку у серпні, до Дня незалежності, у містах Ніредьгаза та Мішкольц проводилися Дні української культури і гастрономії. За сприяння Алена Панова в Угорщині відбулася виставка ужгородського художника Антона Ковача, Місія сприяла гастролям творчих колективів, зокрема відомим на Закарпатті та Україні ССТ "Бліц", Камерному квартету Закарпатської обласної філармонії, колективу "Угорські мелодії", хору імені Верьовки.  У рамках проекту мовної підтримки силами Консульства було здійснено переклад українською мовою меню у 5 угорських ресторанах.

Проекти двосторонньої гуманітарної допомоги передбачали, зокрема, допомогу для Ужгорода та Івано-Франківська під час епідемії грипу. Колектив Консульства брав участь у організації надання допомоги Угорщині під час повені. "Окремі прохання друзів і знайомих допомогти з лікуванням вивели нас на співпрацю з медичним центром Дебреценського університету. Під час зустрічей з керівництвом було домовлено про створення української секції у складі служби допомоги пацієнтам, яка бере на себе функції від перекладу медичної документації до пошуку і направлення до необхідного лікаря", - зауважив Панов.

Сприяння українському бізнесу також було серед пріоритетів установи. Організація презентацій українських компаній, участь у виставках, надання консультацій у правовій сфері – далеко не вичерпний перелік дій консульства у цьому напрямку. У межах консульського округу успішно працює ряд українських компаній, серед яких Мішкольцський металургійний комбінат, кілька м'ясопереробних заводів, на стадії проектування потужне промислове підприємство в с.Фейнешлітке.

Таким чином, "створена система консульської роботи дає можливість  українцеві почувати себе комфортно на теренах нашого округу", - підсумував Консул Ален Панов.   
Факти і цифри (2006-2010):

17810 консульських дій
662 – надано допомогу для повернення на Батьківщину
1368 – громадян затримано 
13 – відбуває покарання на даний час
51 – звільнено і переведено (з тих, хто відбував покарання)
700 – судових засідань за участю консула
7000 – мінімальна кількість заробітчан, які щотижнево перетинають кордон

Консульський округ охоплює 5 областей і 5 міст з правом області загальною площею 28,7 тис. кв.км. з населенням більше 2,6 млн. осіб.