Закарпатець Ален Панов став «Обличчям України»

Закарпатець Ален Панов, кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин Ужгородського національного університету, консул України в Угорській республіці (2006-2010), став учасником проекту видання «Український тиждень» «Обличчя України».

«Це не рейтинг, – пише «УТ», – Це вільні, сильні, талановиті та порядні люди. Вони різняться професіями, віком, життєвим досвідом, мешкають у різних куточках країни та світу, проте їх об’єднує одне: всі вони патріоти України».

Ален Панов, перебуваючи на посаді консула України в Угорській республіці, навесні цього року виграв суд в Угорщині, який виніс безпрецедентне рішення на користь українців. Дипломат звернувся за захистом українських громадян від неправомірних дій угорських правоохоронців. Вперше закордонний консул у якості позивача, як звичайна процесуальна фігура, подав позов до угорського суду, щоб захистити своїх співвітчизників, і відстояв право українців на малий прикордонний рух. А.Панов подав до обласного суду в м. Ніредьгаза понад 20 позовних заяв із вимогою дати правову оцінку описаним діям угорських прикордонників. 29 квітня відбувся суд, який заслухав позицію як Консула України в Ніредьгазі, так і Поліції Угорщини, і виніс вердикт на користь українських громадян, – інформує власкор ЗІКу.

Але це не єдина заслуга небайдужого до проблем українців консула. Тільки за останній рік на рахунку Алена Панова ще кілька корисних справ: попередження виникнення міжнародного скандалу, пов’язаний з блокуванням українсько-угорського кордону, а також недопущення конфіскації українського державного та корпоративного майна більш ніж на 5 млн грн. Поряд з активною дипломатичною роботою Ален Панов дослідив чехословацький період розвитку Закарпаття і видав монографію «Масарик і Закарпаття», а також підготував і видав навчальний посібник «Дипломатична і консульська служба».

Відзначили дипломата і закарпатські журналісти: у щорічному рейтингу Ужгородського прес-клубу Ален Панов отримав звання «Захисник інтересів закарпатців».