Закарпатський дипломат видав посібник для студентів

Консул України в Угорській республіці (м. Ніредьгаза), кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин Ужгородського нацуніверситету Ален Панов видав навчальний посібник для студентів «Дипломатична і консульська служба».

Ален Панов викладає з 2000 року, а з 2006 року є Консулом України в Угорській республіці (м. Ніредьгаза). Тож для посібника «Дипломатична і консульська служба» автор використав власні теоретичні напрацювання та досвід, отриманий на практиці.

Це вже сьома книга молодого науковця і дипломата. «Без власного підручника не беруся читати курс, — каже Ален Панов. — Адже вважаю головним завданням забезпечити студентів тим об’ємом інформації, який потрібен, щоб оволодіти програмою. Крім того, книга дозволяє вивільнити навчальний час, що витрачається на банальне вичитування».

Автор зауважує, що сьогодні існує чимало технічних можливостей  для отримання інформації, проте посібник, на його переконання, ніколи не застаріє порівняно з технічними новинками, оскільки студентові зручніше мати весь зібраний і систематизований матеріал, аніж шукати його з різних джерел, формувати у логічній послідовності.

«Коли я вчився сам, то багато часу витрачав для того, щоб отримати хоча б базову інформацію. Маючи її у готовому вигляді, значно легше і ефективніше нашаровувати, якщо є бажання, додаткові знання», — каже науковець.

Подібний посібник з дипломатії на Закарпатті вийшов уперше. 

У книзі розглянуто міжнародні стандарти дипломатичних відносин. Посібник також розглядає побудову дипломатичної служби України. Третій блок матеріалу — консульська служба як спеціальний інститут дипломатичних зносин.