Нова мітла . Без медичної довідки за кордон - дзуськи

В Угорщині почали вимагати в українців медичну довідку. За відсутності - штраф. Ось лише питання при цьому: а як угорець має прочитати висновок лікарів, написаний українською?

Так, саме ту медичну довідку, яку ви робили сто років тому, ще коли мали отримувати посвідчення на право керування транспортним засобом, треба тепер мати при собі завжди! Особливо, якщо ви їдете за кордон. І неважливо, знаєте ви про вимоги закордонного законодавства чи ні – це нікого не хвилює: штраф, і все! Як то кажуть, у чужий монастир зі своїм уставом не ходять… «Закарпатська правда» спробувала з’ясувати, наскільки законними є вимоги іноземних поліціянтів, як уберегтися від проблем і куди звератися в разі виникнення останніх.

«Напишіть, щоб інші не попалися на гачок…»

Цього тижня до редакції «ЗП» звернувся мешканець Ужгорода Віктор. Чоловік розповів, що минулих вихідних їздив за кордон, аби відпочити з родиною на басейнах в Ніредьгазі. Повертався додому близько 20.00, і при виїзді з міста його зупинив нарад поліції. «У принципі, я не переймався з такої перевірки, адже правил не порушував, усі документи були в порядку, - розповів Віктор. – Але, як виявилося, я собі тільки так думав! Бо після перевірки документів, аптечки, комплекту запасних лампочок і всього-всього, що тільки можна собі вигадати, поліцай ламаною українською почав вимагати довідку про проходження медичного огляду! Я був просто шокований! Яка довідка? Відколи її почали вимагати? Чому ніхто не попереджав про зміни в угорському законодавстві, зрештою, їжджу часто, я би про це десь та й почув! Чому бодай на кордоні не попереджають?» Віктор каже, спробував телефонувати на номери консульства України в Ніредьгазі, але там просто ніхто не піднімав слухавку. Чоловікові не лишилося нічого іншого, як підписати протокол та визнати себе винним у порушенні, про яке досі нічого не чув. Каже, оскільки явного відпочинку, то вирішив не сваритися (тим більше, що мови все одно не знає), а визнати порушення і потім вже розбиратися з ним. Штраф, до речі, виписали на 3 тисячі форинтів (на фото). По приїзді в Ужгород Віктор одразу зв’язався з редакцією газети, надав нам оригінали протоколу про штраф та виставлений рахунок на оплату штрафу, і попросив написати про це, аби бодай інші співвітчизники вже знали про проблему та не попалися на гачок.

Які документи треба мати при собі?

Насамперед кореспонденти «ЗП» звернулися до УДАІ УМВС у Закарпатській області. Ми питали про те, чи є вимоги до українців при виїзді за кордон, який при цьому потрібен перелік документів. Щоправда, в УДАІ змогли тільки пояснити (і то неофіційно), що особливих вимог ніяких немає – перелік стандартних документів (права, техпаспорт, страховка) - і все. Аби зясувати, чи достатньо цього, “ЗП” вирішила звернутися до Департаменту ДАІ Украхни. На офіційному сайті ЄДИНИЙ номертелефону, він же номер гарячої лінії. Проте за півдоби утримування телефону на так званому “автододзвоні” (коли безперервно автомат набирає номер) звязатися з Депертаментом так і не вдалося. Цікаво, як із ним мають звязуватися постраждалі в ДТП чи люди, які мають скарги на працівників службюи? Вочевидь, питання ритиоричне…

Аналогічно нічого не дали два контактні номери на сайті МВС України: один хронічно мовчав, інший (вказано – для звязків із громадськісю) так само хронічно вмикався на факс. Ось вам і відкритість для людей!..

“Закарпатці” довелося на власний розсуд перелистувати та перечитувати документи, і ось що вдалося довідатися (якщо ДАІ все ж таки вирішить звернути увагу на людей, за податки яких і для яких власне й працює, і надасть розяснення, видання надоукує його). Розділ “Міжнародний рух, прописаний у постанові КМУ від 10 жовтня 2001 р. N 1306 «Про Правила дорожнього руху» каже: «Водій механічного транспортного засобу, що прибуває до України з іншої країни, а також водій-громадянин України, який виїжджає за кордон, повинні мати:

а) реєстраційні документи на транспортний засіб і посвідчення водія, що відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух (Відень, 1968);

б) реєстраційний номерний знак на транспортному засобі, літери якого відповідають латинському алфавіту, а також розпізнавальний знак держави, в якій його зареєстровано». Натомість на різних мбайтах в мережі Інтернет можна знайти чимало цікавого. Так, одне з джерел стверджує, що в Україні перелік документів, які водій автотранспорту зобов'язаний завжди возити з собою, містить 6 (шість) найменувань: права водія; талон попереджень про порушення, техпаспорт, страховка, тимчасовий реєстраційний талон у разі, якщо водій не є власником автомобіля (талон видається на підставі довіреності на розпорядження автомобілем або ж за заявою власника автомобіля, на підставі техпаспорту). Крім того, водієві необхідно мати при собі медичну довідку - на випадок ДТП (видається спеціальними медичними установами; в інших випадках її пред'являти не обов'язково). У перелік обов'язкового обладнання входять аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки. Проте ніде не написано, що при виїзд за кордон потрібно мати при собі медичну довідку.

Медична довідка – внутрішній документ

У правників думки з того приводу, потрібні медичні довідки чи ні при виїзді за кордон, думки розходяться. Так, юрист Василь ІВАНЧУК з Ужгорода вважає, що довідка потрібна радше як документ, що має підтверджувати термін дії посвідчення на право керування. «Усі ж ми знаємо, що у Європі таке посвідчення видається на кілька років, а не як у нас – довічно, - розповідає Василь Іванчук. - У багатьох країнах світу посвідчення водія видається на певний термін, і в основному це термін, який визначають самі лікарі. Тому довідка про стан здоров’я є важливим документом і мала би бути у всіх водіїв».

Натомість відомий закарпатський правник, консул України в угорському місті Ніредьгаза Ален ПАНОВ іншої думки. Він вважає – українська медична довідка є внутрішнім документом України і вона аж ніяк не можу слугувати якимось певним документом для закордонних охоронців порядку. «До того ж, як може той же угорець прочитати довідку, видану українською мовою? І що в ній написано? І на який термін вона дійсна?»

Ален Панов взагалі вважає, що вимагати таку довідку і тим більше – штрафувати за неї – угорські правоохоронці не мали жодного права. «Хоча, в принципі, я припускаю, що в даному випадку вони наклали штраф, приміром, за таким критерієм, як «некомплект документів», необхідний для водія під час керування транспортним засобом», - додав правник.

Він також радить, що робити в такому разі. Насамперед, певна річ, про це потрібно повідомити українську консульську установу. Відтак, якщо штраф уже виписали, потрібно його сплатити, а потім – оскаржувати у вищестоячому органі.

Медики розказують, як проходити медогляд

Власне самі лікарі розказують – про вимоги за кордоном до водіїв показати довідки про стан здоровя - чули неодноразово. Уповноважений регіональний представник ДП “Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій” МОЗ України у Закарпатській області Василь КРУЧАНИЦЯ додає – навіть сам якось пред’являв. Проте, на його думку, важлива не так наявність довідки, як власне стан водія – зрештою, від цього залежить і безпека руху. «Саме тому законодавством передбачено медичні огляди кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, метою яких є визначення здатності кандидатів у водії та водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Своєчасно виявити порушення та розлади в стані здоров’я водіїв можливо лише при регулярному проходженні ними медичних оглядів, - розповів фахівець».

Він також додав, що, відповідно до ст.45 Закону України "Про дорожній рух", на виконання п. 1 дод. 5 до Програми забезпечення безпеки дорожнього руху та екологічної безпеки транспортних засобів, затвердженої постановою КМУ №456 з метою створення єдиної системи визначення придатності кандидатів у водії та водіїв до безпечного керування транспортними засобами, а також відповідними наказами МОЗ та МВС затверджено Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів. Згідно з цими документами, медогляд водіїв транспортних засобів проводиться медичною комісією з метою вирішення питання про наявність або відсутність в особи медичних протипоказань до керування транспортним засобом згідно з Переліком захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами. «Медичний огляд включає в себе загальне обстеження спеціалістами медичної комісії, лабораторне і функціональне обстеження, - каже В. Кручаниця. - В окремих випадках для уточнення діагнозу членами медичної комісії можуть призначатися індивідуальні додаткові обстеження». Після проведення медогляду видається єдиний документ - Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом. Такі Бланки, каже уповноважений, є документами суворого обліку. Саме у мед довідці і вказаний термін її дії.

В. Кручаниця також розповів, що перелік медзакладів, яким надається право створювати медичні комісії та проводити медогляди водіїв (кандидатів у водії), затверджується Наказом управління охорони здоров’я ОДА. На сьогодні в Закарпатській області працюють медичні комісії в кожній райлікарні та чотири комісії в місті Ужгороді, дві з яких відомчі. «Власне ж у Закарпатському обласному наркодиспансері діє принцип «єдиного вікна», що дає можливість пришвидшити проходження медичного огляду водіїв та кандидатів у водії, - додав спеціаліст. - У разі виникнення питань, щодо проходження медичного огляду звертатися за телефоном у м. Ужгород 66-13-60».

Замість висновків

Допомогти розібратися в проблемі пообіцяли в Консульстві Угорської республіки в Ужгороді: дипломати сусідньої держави пообіцяли з’ясувати всі нюанси конкретного випадку, а також офіційно надати роз’яснення з приводу того, що повинен мати при собі водії, коли в’їжджає на територію Угорської республіки. Як тільки всі ці документи будуть в редакції – «ЗП» їх опублікує.

А поки все це – на стадії вивчення, «Закарпатка» опитала зо два десятки водіїв на предмет, чи возять вони з собою медичні довідки. Лише один водій підтвердив, сказавши, що «...як свого часу склав документи всі разом у бар дачок, так вони там вічно й їздять зі мною, у тому числі за кордон».

Власне в цьому ж контексті хотілося б побажати, аби сусідні держави на мить. Коли запроваджують якісь нововведення, інформували про них громадян інших країн бодай на кордонах. Бо ж в противному разі інакше, як повний «бєзпрєдєл» подібні ситуації не назвеш! Закарпатські ж водії жартома коментують ситуацію інакше: нічого дивного, просто угорські поліціянти вже навчилися з наших – штрафувати за все, що тільки придумається, мовляв, все одно іноземець не знає всіх нюансів нашого законодавства про дорожній рух. І наводять такий приклад: якось іноземку в Закарпатті наші ДАІшники поштрафували за відсутність мішка для перевезення… трупів!

Наталка Петерварі

Для довідки

Документи, необхідні для проходження медогляду

Для проходження медичного огляду кандидати у водії та водії подають: документи, що посвідчують особу (паспорт); сертифікат про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду, довідку щодо перебування на психіатричному обліку за місцем проживання, 2 фотокартки розміром 3х4см; документ, що підтверджує оплату за проведення медичного огляду.