Владика Мілан та Ален Панов ініціювали конкурс на облаштування площі в Ужгороді

Владика Мілан та громадський діяч, дипломат і науковець Ален Панов ініціювали конкурс на облаштування площі напроти Греко-католицького кафедрального собору на вул. Капітульній в Ужгороді. Як повідомлялося раніше, у співпраці із єпархією Ален Панов оприлюднив намір збільшити збільшити площу Бачинського. А фактично — її створити. Адже наразі «площею» насправді є проїзна частина та постійно зайнятий стихійним паркінгом тротуар, що унеможливлює спокійне споглядання собору, як це є у містах Європи, наприклад.

 

Для цього разом з родиною Ален Панов викупив приватну ділянку біля кафедрального собору у центрі міста, щоб… подарувати її мешканцям Ужгорода у вигляді розширеної площі.

Інша частина майбутньої площі (у разі успішного втілення пропонованого проекту) перебуває у власності міста та області. Наразі ця територія захаращена гаражами, порослими травою, а також дикорослими рослинами. Ініціатори проекту сподіваються на співпрацю у цьому питанні з владою, яка замість захаращеної території дозволить облаштувати на ній зручну сучасну площу.

Стосовно конкурсу, його організаторами є Владика Мілан, Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархія та Ален Панов, голова Закарпатського осередку спілки дипломатів України. Конкурс триває з 15 червня до 31 липня. Після визначення переможців триватимуть громадські обговорення поданих проектів. Власне бачення щодо майбутнього вигляду площі слід надсилати за адресою: Ужгород, пл. Бачинського, 1, управління Мукачівської греко-католицької єпархії.

Мета оголошеного конкурсу — облаштування території, що забезпечить панорамний огляд Кафедрального собору. Крім того, йдеться про встановлення тут пам’ятника імператриці і королеві Марії-Терезії Габсбург. Саме вона свого часу визнала самостійність Мукачівської греко-католицької єпархії та перенесла її центр в Ужгород, давши значний імпульс у розвитку міста.  

Одним з головних завдань проекту є підкреслення величі Кафедрального собору відповідною площею, що розташована напроти нього. Автори конкурсних проектів повинні подбати про уникнення дисонансу з історико-культурним та архітектурним середовищем Замкової гори та виконати генплан території з врахуванням місць для відпочинку людей і проведення традиційних обрядів.

З детальними умовами конкурсу можна ознайомитися ТУТ.